Darmowa dostawa od 50,00 zł

Przepisy na domowe kosmetyki z woskiem pszczelim

2020-03-20
Przepisy na domowe kosmetyki z woskiem pszczelim

Przepis 1. Krem z woskiem pszczelim:

– 100 ml oliwy z oliwek lub innego oleju – makadamia etc.;
– 20 g masła shea;
– 30 g wosku pszczelego;
– opcjonalnie olejek aromatycznie – kilka – kilkanaście kropli zależnie od upodobań.

Składniki podgrzać, wymieszać, a następnie wystudzić.

Przepis 2. Krem z woskiem pszczelim:

– 15 g wosku pszczelego;
– 15 ml oleju kokosowego;
– 5 ml oliwy z oliwek;
– 15 ml wody różanej;
– kilka kropli ulubionego olejku aromatycznego.

Składniki podgrzać, wymieszać, a następnie wystudzić.

Przepis 3. Krem z woskiem pszczelim:

– 10 ml wody różanej;
– 5 g wosku pszczelego;
– 15 ml oleju arganowego lub innego (jojoba, makadamia etc.);
– 7-10 ml oleju z dzikiej róży;
– kilka kropel aromatu.

Składniki podgrzać, wymieszać, a następnie wystudzić.

Przepis 4. Krem/masełko do ciała z woskiem pszczelim 

– kawałek wosku pszczelego;
– 100 ml oliwy z oliwek lub innego oleju.

Procentowo skład powinien rozkładać się w proporcji 20/80 lub 30/70. Wosk roztapiamy i mieszamy z oliwą, studzimy. 

Przepisy na domowe maści z woskiem pszczelim o działaniu leczniczym

Chcesz sprawdzić działanie wosku pszczelego pod kątem leczniczym? Oto kilka przepisów, które pomogą złagodzić wypryski czy ropiejące rany, wrzody, krwawe siniaki.

Przepis 1. Maść z woskiem pszczelim

– 30 g wosku pszczelego;
– 30 ml miodu;
– 30 g propolisu;
– 30 g smalcu wieprzowego lub z kaczki, gęsi.

Wszystkie składniki podgrzać, wymieszać, schłodzić. 

Przepis 2. Maść z woskiem pszczelim

– 70 g wosku pszczelego;
– 20 g propolisu;
– 15 g łoju zwierzęcego;
– 15 g kalafonii sosnowej;
– 30 ml oliwy z oliwek;
– 30 ml terpentyny.

Wszystkie składniki podgrzać, wymieszać, schłodzić. 

Przepis 3. Maść z woskiem pszczelim

– 50 g wosku pszczelego;
– 50 ml oliwy z oliwek;
– 50 g miodu.

Wszystkie składniki podgrzać, wymieszać, schłodzić. 

Przepis 4. Maść z woskiem pszczelim

– 20 g wosku pszczelego;
– 25 g kłącza żywokostu – świeżo zerwanego;
– 8 g lanoliny;
– 30 ml oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki podgrzać, wymieszać, schłodzić. 

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel